Autoschade zonder dader

Jij hebt je boodschappen gedaan, je zet je winkelwagen terug en je loopt terug naar jouw auto. Je staat naast je auto en je ziet een enorme deuk in de achterkant van jouw auto. Je loopt voor deze zekerheid naar de voorruit om te kijken of iemand een naam en telefoonnummer heeft achtergelaten. Maar helaas.. er zijn geen gegevens achtergelaten. Hier spreken we dus van autoschade zonder dader. En nu?

Wat je nu kunt doen is een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. Je moet overigens wel kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig. En dat je hebt geprobeerd de aansprakelijke persoon te vinden.

Voorwaarden indienen schadeverzoek

Als je een verzoek in wil dienen tot een schadeclaim moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • De schade moet altijd veroorzaakt zijn door een motorvoertuig. Of een daaraan gekoppelde aanhanger.
 • Het moet zeker zijn dat niet jij, maar een tegenpartij aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade.
 • Als het gaat om een aanrijding, moet deze ook altijd bij de politie gemeld worden. Hierbij is het belangrijk om de plaats en het tijdstip van het ‘delict’ te vermelden. Pas dan is het officieel vastgelegd.

Identiteit veroorzaker schade achterhalen

Het Waarborgfonds vergoedt alleen schade als je moeite doet om er achter te komen wie de dader is. Bijvoorbeeld met een politieaangifte, een buurtonderzoek of een advertentie. Deze acties moeten binnen 14 dagen uitgevoerd zijn.

Vergoeding schade bij bekende dader

Weet jij wel wie de dader is? Dan verhaal je de schade op zijn of haar verzekeringsmaatschappij. Soms is dit niet mogelijk. Ook dan kun je terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Het gaat om de volgende situaties:

 • Het motorvoertuig is niet verzekerd.
 • Het motorvoertuig is gestolen.
 • De verzekeringsmaatschappij is niet kredietwaardig.
 • De dader heeft een vrijstelling van de verzekeringsplicht, omdat deze zich door geloof of levensovertuiging niet wil verzekeren.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-bij-autoschade-of-motorschade-als-de-dader-onbekend-is

Heb jij vragen hierover? Laat ons je helpen. Ga naar https://www.autoschade-dewilde.nl of neem contact met ons op.

Autoschade?

Heeft uw auto schade opgelopen? Dan kunnen wij die voor u oplossen. Vul onderstaande formulier in of bel direct 0578 – 57 67 77.


  Voor vestiging*:

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.

  Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen.

  Autoschade video's
  Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.